Rántott pulykamell forrólevegős-fritőzben

A tökéletes rántott pulykamell forrólevegős-fritőzben is könnyen elkészíthető. Ráadásul ha néhány egyszerű dologra odafigyelsz, akkor hasonlóan ropogós és ízletes lesz, mintha hagyományosan, bő zsiradékban sütötted volna.

Tulajdonképpen egyetlen igazi kulcsa van a nagyon finom rántott pulykamell készítésének forrólevegős-fritőzben, ezt pedig megosztom veled a receptben.

A tökéletes rántott pulykamell airfryerben és a zsiradék

A helyzet az, hogy a konyhában szinte minden a zsiradékon múlik. A zsír az (konyhatechnikai értelemben pontosabban zsiradék – tehát lehet olaj is), ami az ízeket hordozza; és a zsír az, aminek segítségével jóval magasabb sütési hőfokot, és így másfajta sütési eredményt tudunk elérni.

Ebből következően a rántott pulykamell soha nem lesz az igazi, ha valamilyen formában nem adunk hozzá zsiradékot. Márpedig ha maga a sütőközeg nem zsiradék – hiszen a forrólevegős-fritőz esetében ez konkrétan levegő -, akkor az ételhez kell hozzáadni. Ez tehát a legfontosabb titok, hogy mielőtt bepaníroznád, kend be a pulykamellet valamilyen zsiradékkal.

A legnagyobb előny ebben a módszerben, hogy bármilyen zsiradékot használhatsz. Nem kell a sajnos nagyon elterjedt, de például omega 3:6 arány szempontjából talán az egyik legegészségtelenebb napraforgóolajat használni. Lehet persze az is, ha te azt szereted. De lehet olívaolaj vagy libazsír, kacsazsír, bacon zsír. Ez utóbbiak ráadásul még egy plusz kis ízt is adnak az ételnek.

A pulykamell szeletelése és klopfolása

A rántott pulykamell titka – függetlenül attól, hogy olajban vagy forrólevegős-fritőzben készítjük el -, hogy megfelelő vastagságúak legyenek a szeletek, valamint ki legyenek klopfolva. A klopfolás nem csak a tökéletes vastagság beállításában segít, de egyben puhítja is a húst.

A pulykamellet 1-1,5 cm-es szeletekre vágd, és kb. 6-8 mm-esre klopfold. A klopfolásnál javasolt pár réteg frissentartó fóliát tenni a szeletekre, így jobban egyben maradnak, nem esnek szét.

Pulykamell szeletelése
Pulykamell klopfolása

Az így előkészített szeletek aztán a forrólevegős-sütéshez zsírral vagy olajjal bekenhetők, fűszerezhetők és panírozhatók.

Rántott pulykamell sütése forrólevegős-fritőzben

Az alábbiakra ha figyelsz, akkor a rántott pulykamell forrólevegős-fritőzben is mindig tökéletesre és ropogósra fog sikerülni:

 • A legfontosabb: zsiradékkal bekenni a húst. Ahogy írtam, zsír (vagy olaj) nélkül egyszerűen nem lesz ropogós és finom. Viszont mivel itt levegővel sütünk, ezért magát a hússzeletet kell bekenni sütés előtt. Arról nem beszélve, hogy ez még az egészség szempontjából is fontos lehet, hiszen nem a csupa-csupa omega-6 tartalmú hagyományos étolajat fogyasztod, hanem te magad választod meg, hogy milyen minőségi zsiradékot használsz.
 • Fűszerezd a húst vagy a panírt. A jó rántott pulykamell titka igenis részben a fűszerezés. Só és (frissen) őrölt bors szinte kötelező, de egy kis őrölt szerecsendió is nagyon jól illik hozzá. Alapvetően hagyományos esetben a rántott pulykamellhez a hússzeleteket fűszerezzük panírozás előtt. Viszont éppen a zsiradékkal való bekenés miatt ez nehéz lehet. Ilyenkor egyszerűen fűszerezd jól be a tojást és a lisztet, és a végeredmény nagyon ízletes lesz!
 • Airfryerben való sütéskor kulcskérdés a sütési idő és a hőfok. Süsd 180 fokon összesen 15 percig. Először 6-7 perc után fordítsd meg a húst, majd ismét 6-7 perc után.

Fontos megjegyezni, hogy a forrólevegős fritőzben készített panírozott ételek – mint például a rántott pulykamell – sosem lesznek pontosan olyanok, mintha forró olajban vagy zsírban sütnénk őket. Ez leginkább ránézésre jön ki, sokkal „sápadtabb” lesz az étel.

De ha követed ezt a receptet, és betartod az itt megadott tippeket, akkor ropogósság és ízvilág tekintetében tényleg tökéletes ételt fogsz tudni varázsolni az asztalra. Ráadásul ha fent leírt néhány egyszerű dologra odafigyelsz, akkor hasonlóan ropogós és ízletes lesz, mintha hagyományosan, bő zsiradékban, serpenyőben sütötted volna.

Rántott pulykamell forrólevegős-fritőzben

Rántott pulykamell forrólevegős-fritőzben

Kívül ropogós, belül omlós pulykahusi airfryerben, olaj nélkül sütve
Még nincs értékelés
Előkészítés 20 perc
Főzés 15 perc
Összesen 35 perc
Adag 4 személyre

Hozzávalók
  

 • 600 g pulykamell
 • 50 g liszt
 • 150 g zsemlemorzsa
 • 2-3 tojás
 • 30 g zsiradék
 • bors

Elkészítés
 

 • Készülj elő egy hagyományos panírozáshoz. Egy-egy tányérba vagy tálba tegyél lisztet, felvert tojást és zsemlemorzsát. A tojást ízesítsd sóval és borssal.
  Csirkemell panírozása forrólevegős fritőzhöz 1
 • Vágd kb. 1,5 cm-es szeletekre a pulykamellet, és óvatosan klopfold ki pár réteg frissentartó fólia alatt. Kend be a hússzeleteket vékonyan zsírral vagy olajjal, majd fűszerezd őket sóval és őrölt borssal.
  Pulykamell szeletelése
 • Panírozd a pulykamellszeleteket. Forgasd őket egyenként először lisztbe, aztán tojásba, majd zsemlemorzsába.
  Érdemes a panírozás egyes fázisai – liszt, tojás, zsemlemorzsa – után lerázni és lecsöpögtetni a pulykamelleket. Nem jó ugyanis, ha vastagon fedi őket a bunda.
  Panírozott pulykamellszeletek
 • A forrólevegős-fritőzt melegítsd be. A panírozott pulykamellszeleteket 180 fokon összesen 15 percig süsd. 6-7 perc után fordítsd meg egyszer, majd 6-7 perc után még egyszer.
  Rántott pulykamell sütése forrólevegős-fritőzben
Kipróbáltad?Let us know how it was!

Szólj hozzá!

Recept értékelés