Rántott csirkemell airfryer

A tökéletes rántott csirkemell airfyer, azaz forrólevegős-fritőz használatával is elkészíthető. Ráadásul ha néhány egyszerű dologra odafigyelsz, akkor hasonlóan ropogós és ízletes lesz, mintha hagyományosan, bő zsiradékban sütötted volna.

Tulajdonképpen egyetlen igazi kulcsa van a nagyon finom rántott csirkemell készítésének air fryerben, ezt pedig megosztom veled a receptben.

A tökéletes rántott csirkemell airfryer és a zsiradék

A helyzet az, hogy a konyhában szinte minden a zsiradékon múlik. A zsír az (konyhatechnikai értelemben pontosabban zsiradék – tehát lehet olaj is), ami az ízeket hordozza; és a zsír az, aminek segítségével jóval magasabb sütési hőfokot, és így másfajta sütési eredményt tudunk elérni.

Ebből következően a rántott csirkemell soha nem lesz az igazi, ha valamilyen formában nem adunk hozzá zsiradékot. Márpedig ha maga a sütőközeg nem zsiradék – hiszen az air fryer esetében ez konkrétan levegő -, akkor az ételhez kell hozzáadni. Ez tehát a legfontosabb titok, hogy mielőtt bepaníroznád, kend be a csirkemellet valamilyen zsiradékkal.

Csirkemell panírozása forrólevegős fritőzhöz 2

A legnagyobb előny ebben a módszerben, hogy bármilyen zsiradékot használhatsz. Nem kell a sajnos nagyon elterjedt, de például omega 3:6 arány szempontjából talán az egyik legegészségtelenebb napraforgóolajat használni. Lehet persze az is, ha te azt szereted. De lehet olívaolaj vagy libazsír, kacsazsír, bacon zsír. Ez utóbbiak ráadásul még egy plusz kis ízt is adnak az ételnek.

Az airfryerben sütött rántott csirkemell titka

Az alábbiakra ha figyelsz, akkor a rántott csirkemell airfryer esetén is mindig tökéletesre és ropogósra fog sikerülni:

 • A legfontosabb: zsiradékkal bekenni a húst. Ahogy írtam, zsír (vagy olaj) nélkül egyszerűen nem lesz ropogós és finom. Viszont mivel itt levegővel sütünk, ezért magát a hússzeletet kell bekenni sütés előtt. Arról nem beszélve, hogy ez még az egészség szempontjából is fontos lehet, hiszen nem a csupa-csupa omega-6 tartalmú hagyományos étolajat fogyasztod, hanem te magad választod meg, hogy milyen minőségi zsiradékot használsz.
 • Fűszerezd a húst vagy a panírt. A jó rántott csirkemell titka igenis részben a fűszerezés. Só és (frissen) őrölt bors szinte kötelező, de egy kis őrölt szerecsendió is nagyon jól illik hozzá. Alapvetően hagyományos esetben a rántott csirkemellhez a hússzeleteket fűszerezzük panírozás előtt. Viszont éppen a zsiradékkal való bekenés miatt ez nehéz lehet. Ilyenkor egyszerűen fűszerezd jól be a tojást és a lisztet, és a végeredmény nagyon ízletes lesz!
 • Airfryerben való sütéskor kulcskérdés a sütési idő és a hőfok. Süsd 180 fokon összesen 15 percig. Először 6-7 perc után fordítsd meg a húst, majd ismét 6-7 perc után.

Fontos megjegyezni, hogy a forrólevegős fritőzben készített panírozott ételek – mint például a rántott csirkemell – sosem lesznek pontosan olyanok, mintha forró olajban vagy zsírban sütnénk őket. Ez leginkább ránézésre jön ki, sokkal „sápadtabb” lesz az étel.

De ha követed ezt a rántott csirkemell airfyer receptet, és betartod az itt megadott tippeket, akkor ropogósság és ízvilág tekintetében tényleg tökéletes ételt fogsz tudni varázsolni az asztalra.

Rántott csirkemell airfryer

Rántott csirkemell airfryer

Tökéletesen ropogós rántott csirkemell forrólevegős-fritőzben
5 1 értékelésből
Előkészítés 20 perc
Főzési idő 15 perc
Összesen 35 perc
Adag 4 személyre

Hozzávalók
  

 • 600 g csirkemell filé
 • 50 g liszt
 • 150 g zsemlemorzsa
 • 2-3 tojás
 • 30 g zsiradék
 • bors

Elkészítés
 

 • Készülj elő egy hagyományos panírozáshoz. Egy-egy tányérba vagy tálba tegyél lisztet, felvert tojást és zsemlemorzsát. A tojást ízesítsd sóval és borssal.
  Csirkemell panírozása forrólevegős fritőzhöz 1
 • Vágd kb. 1,5 cm-es szeletekre a csirkemellfilét, és óvatosan klopfold ki pár réteg frissentartó fólia alatt. Kend be a hússzeleteket vékonyan zsírral vagy olajjal, majd fűszerezd őket sóval és őrölt borssal.
  Csirkemell panírozása forrólevegős fritőzhöz 2
 • Panírozd a csirkemellszeleteket. Forgasd őket egyenként először lisztbe, aztán tojásba, majd zsemlemorzsába.
  Érdemes a panírozás egyes fázisai – liszt, tojás, zsemlemorzsa – után lerázni és lecsöpögtetni a csirkemelleket. Nem jó ugyanis, ha vastagon fedi őket a bunda.
  Csirkemell panírozása forrólevegős fritőzhöz
 • Az airfryert melegítsd be. A panírozott csirkemellszeleteket 180 fokon összesen 15 percig süsd. 6-7 perc után fordítsd meg egyszer, majd 6-7 perc után még egyszer.
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Ez a recept eredetileg a Rántott hús wokban gasztroblogon jelent meg.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Szólj hozzá!

Recept értékelés