Rántott hús forrólevegős-fritőzben

A név kötelez – a Rántott hús wokban gasztroblog valamint a ForrolevegosFritoz.com honlap írójaként szinte kötelező volt, hogy a rántott húst elkészítsem forrólevegős-fritőzben is, és megosszak veled egy olyan receptet, amivel tényleg tökéletes eredményt érhetsz el te is otthon!

Ugyanis a rántott hús forrólevegős-fritőzben való elkészítésével kapcsolatban két fontos dolgot kell tudnod:

 1. Elkészíthető, és tökéletesre is elkészíthető. Azaz amikor a bundája ropogós, a hús pedig puha és omlós. Olyan szép aranybarna sosem lesz, mint olajban sütve, de ez nem von le az élvezeti értékéből.
 2. A dolog nem annyira egyszerű. Semmiképp sem arról van szó, hogy panírozd be a húst, és dobd be a forrólevegős-fritőzbe – akkor ugyanis könnyen cipőtalp lesz az eredmény.

A tökéletes rántott hús forrólevegős-fritőzben való elkészítésének ugyanis van két trükkje, amit ebben a receptben megosztok veled.

A tökéletes rántott hús és a zsiradék

A helyzet az, hogy a konyhában szinte minden a zsiradékon múlik. A zsír az (konyhatechnikai értelemben pontosabban zsiradék – tehát lehet olaj is), ami az ízeket hordozza; és a zsír az, aminek segítségével jóval magasabb sütési hőfokot, és így másfajta sütési eredményt tudunk elérni.

Ebből következően a rántott hús soha nem lesz az igazi, ha valamilyen formában nem adunk hozzá zsiradékot. Márpedig ha maga a sütőközeg nem zsiradék – hiszen a forrólevegős-fritőz esetében ez konkrétan levegő -, akkor az ételhez kell hozzáadni. Ez tehát a legfontosabb titok, hogy mielőtt bepaníroznád, kend be a húst valamilyen zsiradékkal.

A legnagyobb előny ebben a módszerben, hogy bármilyen zsiradékot használhatsz. Nem kell a sajnos nagyon elterjedt, de például omega 3:6 arány szempontjából talán az egyik legegészségtelenebb napraforgóolajat használni. Lehet persze az is, ha te azt szereted. De lehet olívaolaj vagy libazsír, kacsazsír, bacon zsír. Ez utóbbiak ráadásul még egy plusz kis ízt is adnak az ételnek.

A tökéletes rántott hús 2 titka forrólevegős-fritőzben

Rántott karaj forrólevegős-fritőzben
 1. Panírozás előtt kend be zsírral vagy olajjal a hússzeleteket. Kb. 3-4 g szeletenként, a tetszésed szerinti, akár prémium zsiradékból.
 2. A tojást vagy a lisztet fűszerezd. Mivel a zsiradékkal bekent húst nehéz, ezért sóból és borsból (vagy esetleg más fűszerből, például szerecsendióból) a szokásosnál jóval többet tegyél a tojásba vagy a lisztbe.

A képeken karajt és házilag olvasztott libazsírt használtam. De a rántott hús forrólevegős-fritőzben bármilyen klasszikus húsból – csirkemell, pulykamell, borjúhús, sertéscomb, sertésszűz – hasonló módon elkészíthető.

180 fokon 15 percig süsd a húst. Ha így készíted, a forrólevegős-fritőzben sütött rántott hús belül puha és omlós, kívül ropogós lesz. Mint a legfinomabb, legtökéletesebb, olajban sütött változat!

Rántott hús sütése forrólevegős-fritőzben 1

Fontos, hogy a hússzeleteket a sütési idő közben fordítsd meg, ha lehet kétszer. Először 6-7 perc után, aztán ismét újabb 6-7 perc után.

Rántott hús sütése forrólevegős-fritőzben 2

A képre kattintva megvásárolhatod a szuper Cosori Premium forrólevegős-fritőzt, amit én is használok:

A cikk eredetileg a Rántott hús wokban gasztroblogon jelent meg

Rántott karaj forrólevegős-fritőzben

Rántott hús forrólevegős-fritőzben

Omlós és ropogós rántott hús sütése forrólevegős-fritőzben
4.50 2 értékelésből
Előkészítés 20 perc
Főzés 15 perc
Összesen 35 perc
Fogás Főétel
Adag 4 személy

Hozzávalók
  

 • 500 g szeletelt sertéskaraj vagy egyéb rántott hús alapanyag
 • 50 g liszt
 • 2 tojás
 • 125 g zsemlemorzsa
 • 30 g zsiradék lásd a receptben
 • Bors

Elkészítés
 

 • Készülj elő egy hagyományos panírozáshoz. Egy-egy tányérba vagy tálba tegyél lisztet, felvert tojást és zsemlemorzsát. A tojást a szokásosnál jobban fűszerezd. Ez az első trükk: nem a húst, hanem a panírt ízesítjük. Erre a második trükk miatt van szükség.
  Fűszeres tojás forrólevegős-fritőz panírozáshoz
 • Készítsd elő a hússzeleteket. Klopfold ki őket, de ne legyenek 5-7 milliméternél vékonyabbak. Egy konyharuhával vagy papírtörlővel minden nedvességet itass le róluk.
 • Kend be a hússzeleteket egyenként zsiradékkal. Utána panírozd őket hagyományos módon: először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatva. A második, legfontosabb trükk: mivel zsiradék nélkül nem lesz finom a rántott hús, ezért a forró levegővel való sütés előtt magát a hússzeletet kenjük be zsírral vagy olajjal.
 • A forrólevegős-fritőzt melegítsd be. A hússzeleteket 180 fokon 15 percig süsd, 6-7 perc után megfordítva, majd 6-7 perc után ismét megfordítva.
  Rántott hús sütése forrólevegős-fritőzben 3
Kulcsszó omlós, rántott étel, rántott hús, ropogós
Kipróbáltad?Let us know how it was!

Szólj hozzá!

Recept értékelés