Sült krumpli forrólevegős-fritőzben

Talán az egyik legegyszerűbb, mégis leginkább javasolt felhasználása a forrólevegős-fritőznek a sült krumpli készítése. Ha semmi másra nem használod, még akkor is megérheti egy ilyen készülék. De hogy készül az igazán jó sült krumpli forrólevegős-fritőzben?

Itt ebben a receptben a gyorsfagyasztott, elősütött sült krumpli elkészítését mutatom be a forrólevegős-fritőzben. Azt hiszem, hogy ez az, amit a legtöbben sült krumpliként tálalni szoktunk, és az esetek többségében nincs is szükség ezt az ételt nyers krumpliból készíteni. Sokkal több munka, és semmivel sem lesz finomabb – sőt.

Ráadásul a gyorsfagyasztott alapanyag elősütött tulajdonsága itt duplán jól jön. Nem csak finom és ropogós lesz ettől a végeredmény, de mivel az elősütést olajban csinálják, ezért a krumpliban benne lesz a szükséges zsiradék, amit ez a sütési technológia nem ad hozzá, és ami nélkül a végeredmény élvezhetetlen lenne.

Sült krumpli forrólevegős fritőzben

Az egyetlen fontos trükk

Egyetlen fontos trükk van, mégpedig megrázni a kosarat legalább egyszer a sütés felénél, de ha lehet, akkor többször is.

A félidőben rázásra több modell magától is emlékeztet – ezt semmiképp ne hagyd ki. De az én tapasztalatom szerint ha a sütési idő második felében 2-3 percenként újra és újra átrázod, akkor nem csak egyenletesen sült lesz minden burgonyahasáb, de nagyobb mennyiség is készíthető egyszerre.

A sütési idő és hőmérséklet

A mirelit sült krumpli sütési ideje air fryerben leginkább a sült krumpli vastagságától függ. De ezen kívül érdemes figyelembe venni az egyszerre sütött mennyiséget, a sütő teljesítményét és azt, hogy mennyire sülten, ropogósan szereted. Ezek mind részben tapasztalat kérdése.

Sütési idő tekintetében az alábbiakkal számolj, ha ropogós sült krumplit szerentél:

 • Normál sült krumpli (9 mm-es): 20 perc.
 • Vékony sült krumpli: 16 perc.
 • Süsd 2-3 perccel kevesebb ideig, ha kevésbé ropogósan szereted.

Érdemes ezzel az idővel kezdeni. Ha vastagabb a krumpli, esetleg gyengébb a sütő vagy többet tettél bele, akkor a lejárta után még mindig visszakapcsolhatod pár percre.

Sütési hőmérsékletnek 195 fok a javasolt a sült krumpli készítéséhez.

Pár szó a mennyiségről

Az egyszerre megsüthető sült krumpli mennyisége nagymértékben függ a forrólevegős-fritőz kosarának méretétől.

Szerencsére a sütési technológiának köszönhetően ezzel az alapanyaggal elég jól telerakható szinte bármelyik sütő, nagy valószínűséggel jól át fog sülni a krumpli, főleg ha elégszer rázod a kosarat sütés közben.

Egy átlagos fritőzben 4-500 g sült krumplival nyugodtan számolhatsz egyszerre, de ahogy feljebb írtam, valószínűleg ennél több is jól fog sikerülni. Érdemes ebből a szempontból kikísérletezni, megismerni a saját fritőzödet.

Forrólevegős-fritőzben sült krumpli

Sült krupmli forrólevegős-fritőzben

Ropogós, forró sült krumpli olaj nélkül
Még nincs értékelés
Főzés 20 perc
Összesen 20 perc
Fogás Köret
Adag 4 személy

Hozzávalók
  

 • 500 g gyorsfagyasztott sült krumpli

Elkészítés
 

 • Melegítsd be a forrólevegős-fritőzt.
 • Helyezd a gyorsfagyasztott krumplit a kosárba, és 195 fokon süsd 20 percig. Vékony sült krumpli esetében a sütési iő 16 perc.
  Sült krumpli sütése forrólevegős-fritőzben 1
 • Félidőben rázd át a kosarat. A sütés második felében javasolt 2-3 percenként újra átrázni.
 • Ha a krumpli elkészült, sózd és tálald frissen.
  Forrólevegős-fritőzben sült krumpli
Kulcsszó ropogós
Kipróbáltad?Let us know how it was!

Szólj hozzá!

Recept értékelés