Sütőtök sütése air fryerben

Az őszi-téli napok kedvence, a sütőtök air fryerben, azaz forrólevegős-fritőzben is elkészíthető. A művelet egyszerű, bár ebben az esetben nem sokkal bonyolultabb az elkészítés hagyományos sütőben sem. Nézzük, milyen a tökéletes sütőtök sütése air fryerben.

A legelső, amit meg kell jegyeznem, hogy a hagyományos sütőben való sütéssel szemben a sütőtök sütése air fryerben előnyöket, de egyben hátrányokat is jelent.

Air fryerben sült sütőtök

Talán a legnagyobb előny, hogy a forrólevegős-fritőzben kevesebb energiával (vagyis olcsóbban) sül meg a sütőtök. Ezenkívül természetesen ha nincs például hagyományos sütőd, akkor ez egy tökéletes megoldás lehet ennek a szuperfinom ételnek az elkészítésére.

Viszont nem lesz sokkal gyorsabb maga a sütés, illetve a forrólevegős-fritőzök mérete miatt valószínűleg csak kisebb adagot, kevesebb embernek tudsz egyszerre sütni. Itt a képeken én egy fél tököt sütöttem meg, ez fért bele az én air fryerembe.

Sütőtök sütése air fryerben 1

Sütési idő és hőmérséklet

Egyszerű ételek air fryerben való elkészítése esetén a két legfontosabb mutató a sütési hőmérséklet és a sütési idő. Nincs ez máshogy természetesen a sütőtökkel sem.

Ez kicsit függ a tök méretétől, vagyis hogy mekkora darabokra vágod, illetve attól, hogy mennyire sülten szereted.

Sütőtök darabok

A javasolt beállítás a 190 fok és 30 perc. Így nem kell a hőmérsékletet változtatni, és ha sikerül állítva beletenni a kosárba a tökdarabokat, akkor forgatni sem kell. Egyszerűen beteszed a tökszeleteket a bemelegített air fryerbe, beállítod 190 fokra és 30 percre, és hagyod sülni.

Megjegyzem, hogy ha szeretnél gyorsabban sütőtököt sütni, és hajlandó vagy közben egyszer a hőmérsékleten változtatni, akkor szintén tökéletes lesz az eredmény ha 12 percig sütöd először 205 fokon a tököt, aztán pedig 180 fokon 10 percig.

Megjegyzés: Sok forrólevegős-fritőz nem melegít 205 fokos hőmérsékletre. Ha a tiéd is ilyen, akkor használd 200 fokon és kb. egy perccel tovább.

Mindenesetre javaslom, hogy a sütési idő végén egy villát szúrj bele a legvastagabb tökbe, hogy ellenőrizd, átsült-e.

Bármelyik módszert is választod, a tök nemcsak tökéletesen puha lesz, de egyben finom sült kérget is kap.

Sütőtök sütése air fryerben 2

Extra tippként javaslom, hogy önts 1-2 evőkanál vizet az air fryer kosarába. Ez a lyukas belső kosár miatt nem fog a sütőtökhöz érni, így nem főzni fogja, csak a keletkező gőzben kevésbé fog kiszáradni.

Hagyományos sütő vagy air fryer

Kipróbáltuk a tök sütését egyszerre mindkét formában. Konkrétan ugyanannak a sütőtöknek az egyik felét forrólevegős-fritőzben, míg a másik felét hagyományos sütőben, tepsiben sütöttük meg, hogy össze tudjuk hasonlítani a végeredményt.

Air fryerben sült sütőtök
Air fryerben sült sütőtök
Hagyományos sütőben sült sütőtök
Hagyományos sütőben sült sütőtök

Legelső megjegyeznivaló, hogy az, hogy a sütőtök – itt most fűszer nélkül sütve – mennyire finom, az talán jobban múlik magán a tökön, mint az elkészítés módján. Tehát mindenképpen olyan helyen vásárolj tököt, ahol kitapasztaltad, hogy finomat termesztenek vagy árulnak.

Mindkét sütőben nagyon finom lett a tök, de egy kicsit mindkettőben másféle. Talán a forrólevegős-fritőzben sült egy kicsit zamatosabb maradt.

Ami a legnagyobb különbség volt a kettő között, hogy míg a hagyományos sütőben sült tök krémesebb lett, addig az air fryeres változat jobban megőrizte a tök eredeti textúráját. Ezzel együtt a hagyományos módon sütött tökök nagyobbak maradtak, a forrólevegős-fritőzben sültek pedig jobban összementek.

Air fryerben sült sütőtök

Sütőtök sütése air fryerben

Tökéletes sütőtök egyszerűen forrólevegős-fritőzben
4.80 5 értékelésből
Előkészítés 5 perc
Főzés 30 perc
Adag 2 személyre

Hozzávalók
  

 • ½ Sütőtök

Elkészítés
 

 • Készítsd elő a sütőtököt hagyományos módon. Vágd ketté, kapard ki a magját, majd vág kisebb darabokra. Melegítsd be az air fryert.
  Sütőtök előkészítése
 • Tedd be a tökszeleteket a forrólevegős-fritőzbe. 190 fokon 30 percig süsd.
  Extra tipp: önts 1-2 evőkanál vizet az air fryer kosarába. Ez a lyukas belső kosár miatt nem fog a sütőtökhöz érni, így nem főzni fogja, csak a keletkező gőzben kevésbé fog kiszáradni.
  Sütőtök sütése air fryerben 1
 • A sütési idő végén egy villával ellenőrizd, hogy a tök teljesen átpuhult-e.
  Sütőtök sütése air fryerben 2
Kipróbáltad?Let us know how it was!

“Sütőtök sütése air fryerben” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. 5 stars
  Nagyon örülök ennek a receptnek is. Most kaptam a családtól ezt a sütőt és kezdem kitapasztalni. Továbbra is várom a receptjeit!!
  Üdvözlettel Huberné Teri

  Válasz

Szólj hozzá!

Recept értékelés