Tökéletes rizs air fryerben

A rizs air fryer verziója olyan, mintha rizsfőző gépben készült volna. Tudom van, ahol azt írják, rizst nem érdemes air fryerben készíteni, mert kemény marad, de itt a receptje és módja, amivel nagyon finom, puha, ízes rizst készíthetünk forrólevegős-fritőzben.

Nálunk nemcsak, hogy ízlett mindenkinek, de a lányom szerint olyan ‘rizs ízűbb’ is lett így. És valóban, nagyon jól megmarad a rizsszemek textúrája, íze, miközben teljesen és tökéletesen megpuhul minden szem, viszont egyáltalán nem fő szét.

A rizs készítéséhez természetesen szükségünk lesz két plusz eszközre. Ez lehet az air fryerekhez kapható kiegészítő, egy szilikon tálka, vagy egy hőálló, vékonyfalú edény is jó lehet, ami belefér.

Nálunk egyik sincs itthon, így egy kis szilikon torta sütőformában készítettem el a rizst az air fryerben, amiben kényelmesen elfért a szükséges mennyiség. Szerencsére ennek pereme is van.

Ami még nagyon fontos, az az alufólia. A kis edényt, tálat mindenképp be kell fedni alufóliával, és jól lezárni a peremén, hogy a meleg gőz ne szökjön ki az oldalán. Ez biztosítja majd, hogy minden szem megpuhuljon.

Mi basmati típusú rizst használtunk. Bevallom, a többi rizst nem teszteltük. Mivel a főzés végén még 5-10 percig a tálkában hagyjuk, a fólia alatt, szerintem minden rizs megpuhul ezzel a módszerrel.

Mire figyelj, ha rizst air fryerben készítesz

Ha te is szilikontálkában készíted, vigyázni kell vele, meg ne égesd magadat.

Egyrészt, amikor belehelyezed az air fryer tálcájára, hisz a szilikontálka nem fix oldalú. Másrészt, amikor kiveszed. Mindenképpen vegyél egy konyharuhát a kezedbe, és óvatosan emeld ki.

Rizs air fryer

Rizs air fryer

Illatos és puha rizs, egyszerűen elkészítve forrólevegős-fritőzben
5 5 értékelésből
Előkészítés 2 perc
Főzés 25 perc
Összesen 27 perc
Fogás Ebéd, Vacsora
Cuisine nemzetközi
Adag 2

Hozzávalók
  

 • 100 g rizs basmati, thai rizs, ha van otthon
 • 17 cl víz
 • 1 teáskanál olaj Mi kókusz olajat használunk, de más is lehet.
 • ízlés szerint

Elkészítés
 

 • A rizs air fryerben is hamar elkészül. Csak készítsd ki a rizst és a vizet. Ki is mérheted, de az a szabály, hogy egy rész rizshez másfél rész víz szükséges.
  Egy lábosba tedd bele a vizet, forrald fel, sózd meg, hogy kellemesen sós legyen az íze, és add hozzá a teáskanál olajat. Majd óvatosan öntsd bele a forró vizet a tálkába, add hozzá a rizst, keverd össze, és rázd meg kicsit, hogy a rizsszemek egyenletesen eloszoljanak a tálkában. Fedd be alufóliával úgy, hogy a peremét amennyire tudod, szorosan lezárod körbe.
  Rizs air fryer
 • Melegítsd elő az air fryert 2 percig. Légy óvatos! Fogj egy konyharuhát, és tedd a forró tálkát az immáron forró air fryer tálcájára. Kapcsold be 200 C fokra, és 20 percre. Majd ha leállt, hagyd benne 5-10 percig pihenni.
 • Utána már kész is a tökéletesen puha, finom rizs.
  Rizs air fryer
Kulcsszó rizs air fryer
Kipróbáltad?Let us know how it was!

“Tökéletes rizs air fryerben” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Recept értékelés