Forrólevegős-fritőz helyesírás

A forrólevegős-fritőz nem egy egyszerű szó vagy szókapcsolat a magyarban: eleve három szóból áll (forró, levegős, fritőz), ráadásul ebből az egyik egy idegen szó magyarítva. De hogyan írjuk helyesen? Mi a forrólevegős-fritőz helyesírása?

Habár nem vagyok helyesírási szakember, igyekszem odafigyelni, hogy helyesen írjak. A honlap pedig kötelez, elvégre az egészet ennek a modern konyhai eszköznek szántuk.

A forrólevegős-fritőz helyesírása

Ahogy írtam, nem vagyok nyelvtani szakember, tehát ez a téma inkább csak egyfajta jó szándékú utánajárás a részemről. A Magyar Tudományos Akadémia Helyesírási tanácsadó portálját hívtam segítségül, ami alapján a következőre jutottam:

A helyes írásmód forrólevegős-fritőz.

Íme pedig a magyarázat, amit a honlap ad a szószerkezet helyes javasolt írásmódjához:

1. A „forró” melléknevet és a „levegős” főnevet különírjuk az alábbi szabály alapján:
Ha a(z) levegős éppen a cselekvést, tevékenységet végzi, esetleg a folyamatot átéli, elszenvedi, alkalmi jelzőről van szó, ezért a kifejezés különírandó. [AkH11-112, AkH12-118, OH-113]

2. A „forró levegős” főnévi szerkezetet és a „fritőz” főnevet kötőjellel írjuk, és az első szerkezetet egybeírjuk (összerántjuk) az alábbi szabály alapján:
Ha egy különírt szókapcsolat („forró levegős”) olyan utótagot kap, amely az egészhez járul, az egyébként különírandó előrészt az új alakulatban egybeírjuk, és ehhez az utótagot (a szótagszámtól függetlenül) kötőjellel kapcsoljuk. [AkH11-139b, AkH12-141b, OH-131–132]

Szólj hozzá!